Prikolica sa mogućnošću razvlačenja 6m za prevoz autobusa

Prikolica sa mogućnošću razvlačenja 6m za prevoz autobusa

Prikolica sa mogućnošću razvlačenja 6m za prevoz autobusa

Moramo priznati da su mnogo češći zahtevi za izradu niskonosećih prikolica za prevoz određenih građevinskih mašina i druge opreme, ali ovaj put posao je bio za GSP (Gradsko Saobraćajno Preduzeće – Beograd) i odnosio se na projektovanja i proizvodnju priključnog vozila O4 kategorije za prevoz pokvarenih dugih gradskih autobusa. Naravno, nije nam je teško da pored različitih prikolica koje smo do sada proizveli isprojektujemo i proizvedemo i jednu sa mogućnošću razvlačenja utovarne platforme, za transport dugih gradskih autobusa.

Ono što je vrlo specifično i što mora biti ispoštovano kod ovakvih prikolica je da vučni voz mora ispuniti sve uslove kretanja kroz gradski saobraćaj, koji se tiču pravila prolaska kroz kružni tok saobraćaja, kao i izradu odgovarajućih nagiba zadnjeg dela platforme, kako bi se mogao nesmetano obaviti utovar autobusa.

Da bi sve prethodno bilo ispunjeno, isprojektovali smo i proizveli prikolicu sa 4 osovine, od čega je prva na obrtnom prstenu sa A rudom, a od poslednje 3 osovine, prve dve su krute, dok je treća samoupravljiva osovina. Pneumatici su dimenzije 205/65 R17,5 a osovine renomiranog nemačkog proizvođača – Gigant, dok je ogibljenje osovina pneumatsko.

Najveća dozvoljena masa prikolice iznosi 32.960kg, pri čemu je najveća legalna nosivost 23.000kg. Ova niskonoseća prikolica – ravan plato, sa nagibom od dovoljno stepeni u zadnjem delu, ima mogućnost razvlačenja dužine utovarne platforme do 6m, zahvaljujući međustazama od aluminijuma, dva para po 3m, nosivosti 6t/par. Na zadnjem kraju se postavljaju dvodelne Al-u staze sa osloncem na sredini, dva para x 3m, nosivosti 11t/par.

Čelična platforma je prekrivena tvrdim jasenovim drvetom. Obrtni prsten i A ruda za više voznih visina su renomiranog proizvođača – JOST.  Na uzvišenom delu čelične platforme između sanduka za alat postavljeno je hidraulično planetarno vitlo EPHL 10000FN (maksimalna potezna sila 10.000kg), sa rolerima, pritiskačem sajle, sajlom debljine 16mm, dužine 30m i kukom, za navlačenje autobusa na prikolicu. Ovo vitlo predstavlja pametno i pouzdano rešenje za utovar autobusa koji su u kvaru, ali i drugih vozila.

Zakačke za vezivanje tereta (3,15t) ukupno 18 kom, integrisane su u podnu platformu, od toga 4 kom na uzvišenom delu platforme, 2 kom na pokretnoj konzoli i 12 kom na bočnim stranama, kao i 2 kom jakih zakački  (15t) na uzvišenom delu.

Kočna instalacija je u skladu sa Regulativom ECE R13 2007/46, … kočni sistem KNORR-BREMSE sa EBS sistemom i RSP programom stabilnosti. Doboš kočenje, a sam TEBS elektronski kočni sistem je sa konfiguracijom ABS-a 4S/3M za standardnu prikolicu sa rudom.

Svetlosna signalizacija i elektroinstalacija je na 24V.

Rezervni točak je smešten na svom nosaču, na prednjem delu šasije.

Na zadnjem kraju prikolice su i mehaničke stope – oslonci za osiguranje parkirnog položaja prikolice.

Prikaz utovara jednog zglobnog autobusa GSP-a na UniBus DT 4A razvučenu prikolicu možete videti na fotografiji ispod.

Share online